GYIK

           

Tisztelt Látogató!

Ezen az oldalon gyűjtjük össze a ivóvízzel kapcsolatosan felmerült gyakori kérdéseket. Amennyiben nem talál választ az alábbiakban az Önt foglalkoztató kérdésekre, akkor írjon ügyfélszolgálatunknak.

1. Miért fontos a víz az emberi szervezet számára?

Az emberi szervezetben lévő víz aránya 70 százalék felett van. Az életfolyamatok vizes környezetben mennek végbe. Az ember folyamatosan vizet veszít, melyet pótolni szükséges a szervezet egészséges működésének a fenntartásához.

2. Mennyi vízre van naponta szükségünk?

- Egy felnőtt ember ajánlott napi folyadékigénye 2-2,5 liter. Bár a gyermekek ajánlott folyadékfogyasztása testsúlytól függ, számításba kell venni, hogy ők sokkal többet mozognak, mint a felnőttek. Ezért gyermekek esetében is jó szívvel ajánlható a napi 2-2,5 liter folyadék.

3. Milyen élettani hatásai vannak a rossz minőségű ivóvíznek?

Az ivóvízben az ammónium koncentráció határértéke 0,50 mg/liter. Projektünk településein ennek a többszörösét mérték. Az ammónium közvetlenül nem mérgező, de a körülményektől függően nitritté, illetve a nitráttá alakulhat, amely már veszélyes a szervezetre, különösen a csecsemőkére. A vas határértéke 200 μg/liter, amelyet 3 vízmű esetében szintén meghaladnak a Surján völgyi értékek.

A vas nehezíti a víz felhasználását, fogyasztói panaszokat okoz sárgás színével, zavaros állagával. A mangán határértéke 50 μg/liter, amelynél magasabb adatot Sántoson találhatunk. Az arzén határértéke 10 μg/liter, az e feletti arzénszennyezettség arzén-felhalmozódáshoz vezet a szervezetben, amelynek döntő szerepe lehet a bőr-, tüdő-, hólyag és veserák kialakulásában. Bőszénfán az ammónium és vas tartalom mellett az arzén mutat határértéket meghaladó szintet. A projektben résztvevő települések a 27/2004. (XII. 25.) Kvvm rendelet alapján a felszín alatti víz szempontjából érzékeny kategóriába sorolhatók.

Az érintett területen 7 település található, ahol mintegy 2500 főnyi népesség él, valamennyi település 1000 főnél kisebb lakossággal rendelkezik.

4. Milyen problémák vannak a település vizével?

Az alapproblémát az adja, hogy a társulást alkotó hét településen nem megfelelő a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátása a 98/83/EK irányelv és a hatályos 201/2001. (X.25.) kormányrendeletben rögzített határértékek, illetve az OKI Víz-higiénés osztályának szakvéleménye alapján. Mindegyik településen határértéket meghaladó az ivóvíz ammónium tartalma, esetenként a vas és mangán tartalom is, Bőszénfa esetében pedig az arzén.

5. Milyen források állnak rendelkezésre a beruházás megvalósítására?

- A vízminőség-javító program megvalósulásához 86,5 %-os támogatást nyújt az Európai Unió és a magyar állam. A fennmaradó részre az önkormányzat az önerő alaphoz nyújt be támogatási kérelmet.

6. Milyen eszközöket telepítenek az uniós támogatás segítségével? 

A vízminőség javítás lehetséges alternatívái közül azokat a megoldásokat választották és javasolták, amelyekre a gyakorlatban már nagyszámú értékelhető eredmény mutatkozott, és a gyakorlati alkalmazás során a vízminőségi problémákra megnyugtató megoldást adnak.

A kiválasztott és részletezett vízminőség-javító megoldás, illetve technológia megválasztásánál fő szempont volt, hogy a tisztítási hatásfokban, műszaki kialakításban, és gazdaságosságban a felsorolt változatok közül, a várható legjobb eredményt adják. 

A kedvezőbb és a megvalósításra javasolt technológiát az összes település tekintetében a biológiai ammóniamentesítés adja.

7. Mekkora terhet jelent ez a lakosságnak?

Az ivóvízminőség-javító program megvalósításához nincs szükség a lakosság anyagi hozzájárulására. A projekt az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósul meg.

8. Hogyan érhetünk el megtakakarítást a vízfogyasztásban?

A csepegő csappal akár több köbméter víz is kárba vész, ami a vízpazarlás mellett a pénztárcánknak is megterhelő. Az egyik legnagyobb vízfogyasztó a WC-tartály, melyet célszerű víztakarékosra cserélni.

Néhány ötlet a takarékoskodáshoz. Ne folyassuk feleslegesen a vizet: kézmosásánál, borotválkozásnál csak a feltétlenül szükséges mennyiséget engedjük. Fürdés helyett javasolt tusolás. Zuhanyrózsának olyan tusolót válasszunk, amely levegővel keveri a vizet, így kevesebb vízzel is ugyanazt a hatást érhetjük el.

A mosógépet töltsük meg teljesen, negyedig-félig töltve pazarlás beindítani. Mosogatásnál az edények tisztásánál csak az öblítéshez használjunk folyóvizet. A főzéshez felhasználandó alapanyagok (főleg zöldségek) tisztítását is álló vízben célszerű kezdeni, a tisztítás befejező fázisát folyó vízben megoldani.

Ahol van kút, ott azt használjuk locsolásra! Gyűjtsük az esővizet, amely lágy víz, a növények jobban szeretik. Az ágyásokat, a fák földtányérjait, növények közti szabad területeket takarjuk le avar-faforgáccsal. Az így létrejött talajtakarónak köszönhetően ritkábban nő a gyom, a talaj kevesebbet párologtat, így kevesebb locsolásra lesz szükség. Öntözzünk inkább este (főleg a meleg nyári napokban), mert akkor kevesebb a párolgás. Építsünk ki csepegtetős öntözőrendszert, amellyel hatékonyabbá válik az öntözés.

Kérjük, írja meg kérdéseit, melyekre választ szeretne kapni az ivóvíz minőségével kapcsolatban!

Utolsó frissítés: 2014-01-16